Czego nie należy jeść przy nierównym odcieniu skóry?

Czy żel aloesowy pomaga na przebarwienia skóry?

Jeśli masz nierówny koloryt skóry, możesz mieć problem z wyborem najlepszych pokarmów dla swojej skóry. Oto kilka produktów, które nie są dobre dla koloru skóry: Pełne cukru pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu, buraki i owoce. Również oleje roślinne.

Wysoka zawartość cukru w pokarmach niskotłuszczowych

Spożywanie nadmiernych ilości cukru jest złe dla skóry, ponieważ powoduje skok poziomu insuliny. Najlepiej ograniczyć spożycie cukru do jednej łyżki stołowej dziennie. Cukry rafinowane nie są zdrowe dla skóry i nie powinny być spożywane. Staraj się unikać napojów gazowanych ze względu na wysoką zawartość cukru. Napoje te zawierają również gaz i kofeinę, co nie jest zdrowe dla skóry.

Owoce

Istnieje wiele powodów, dla których jedzenie owoców i warzyw może poprawić koloryt skóry, ale głównym z nich jest to, że są one dobre dla zdrowia. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego i pomagania w utrzymaniu zdrowej skóry, owoce i warzywa są pełne silnych przeciwutleniaczy. Związki te nie tylko pomagają zachować młody wygląd skóry, ale także zwalczają wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.

Oleje roślinne

Oleje roślinne są szkodliwe dla Twojej skóry, a powód jest dwojaki: zawierają dużo kwasów tłuszczowych Omega-6 i łatwo się utleniają oraz zawierają niski poziom kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią skórę i zapobiegają stanom zapalnym. Naukowcy uważają, że brak równowagi tych tłuszczów jest związany z licznymi rodzajami raka. Niestety, większość Amerykanów ma za dużo Omega-6, a za mało Omega-3.

Buraki

Jeśli martwisz się o kolor swojej skóry, buraki mogą nie być dla Ciebie odpowiednim wyborem – cytat ten jest kreacją autorów portalu muzeum.czest.pl. Zawierają szczawian, który może zabarwić powierzchnie, ubrania, a nawet twoje jelita. Dodatkowo, spożywanie zbyt dużej ilości buraków może prowadzić do podagry. Aby uniknąć tego problemu, spożywaj tylko umiarkowane ilości.

Jajka

Istnieje kilka czynników, które mogą wpłynąć na wygląd jajka. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie obejrzeć jajka, które kupujesz. Jedną z pierwszych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, jest biały kolor. Mętna biel oznacza, że jajko jest świeże, natomiast przejrzyste jajko to jajko starsze. Jeśli białko wygląda na różowe lub opalizujące, oznacza to, że jajko zostało zepsute, prawdopodobnie przez bakterię zwaną Pseudomonas.

Czerwone mięso

Z czerwonym mięsem wiąże się kilka zagrożeń dla zdrowia i może najlepiej go unikać. Badania wykazały związek między czerwonym mięsem a chorobami serca. Jednak umiarkowane spożywanie czerwonego mięsa może zmniejszyć to ryzyko.

Fasola

Wiele dzieci nie spożywa wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie, który jest ważny dla sytości. Może to prowadzić do przejadania się i nadmiernego przyrostu masy ciała. Ostatnie badania wskazują jednak, że fasola może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów i chorób przewlekłych. Są one również dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Departament Rolnictwa USA zaleca, aby dzieci jadły co najmniej pół filiżanki fasoli tygodniowo.

Indyk

Równomierny odcień skóry na indyku nie musi wskazywać na niedogotowane mięso, według Sandy McCurdy, specjalisty ds. bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie Idaho. Mówi ona, że ważne jest, aby upewnić się, że mięso ma odpowiednią temperaturę wewnętrzną. Chociaż różowy indyk nie musi wskazywać na niedogotowanego indyka, to może wskazywać na przegotowane mięso. Powodem tego jest obecność enzymu znanego jako cytokrom c, który pozostaje różowy nawet po ugotowaniu ptaka.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top